header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

V podzimních měsících roku 2022 byla zpřístupněna naučná stezka nacházející se v extravilánu městyse Nový Hrádek, cca 3,5 km od centra, v bezprostřední blízkosti polských hranic. Stezka navazuje koncepčně na již v minulosti zrealizované stezky. Trasa vede lesem lokalitou nazývanou U Hranic. Stezka odkazuje na místní přírodní zajímavosti a je tvořena interaktivními a herními prvky zejména pro děti a mládež. Celková délka okružní naučné stezky je zhruba 360 metrů. Stezka vede po stávajících pěšinách.
Jednotlivá zastavení tvoří zejména interaktivními tabule, které jsou tematicky zaměřeny jednak na přírodní zajímavosti, jednak na environmentální prvky. Ty zajímavou formou přináší návštěvníkům důležité informace o různých typech poškození přírody (stopy člověka, sucho, kůrovec apod.). K naučné stezce vede cyklostezka, díky síti cyklostras v okolí je tak cesta do této lokality snadno přístupná. Dále je možno se z centra městyse dostat ke stezce pěšky po značených turistických cestách přes rozhlednu Na Šibeníku a po méně vytížených cestách z lokality Dlouhé až k hranicím s Polskem. V blízkosti se nachází přírodní památka Rašelina, která je chráněná jako zbytek rašelinných podhorských luk. Cílem projektu je využít místní les k neproduktivním funkcím, zejména tedy k přivedení návštěvníků do lesů v okolí Nového Hrádku.
Cílovou skupinou je společnost jako celek a jako hlavní cílovou skupinu lze označit rodiny s dětmi, které prostřednictvím stezky budou moci poznat cennosti lesní krajiny, význam lesa a hospodaření v něm, který může být i jiný než produkce dřeva. Potenciál návštěvnosti, a tím co nejvyššího využití lesa a lesní krajiny, je dán již existujícími prvky v okolí, a to především existencí stávající turistické Jiráskovy trasy (červená) jako páteřní trasy napříč celým regionem. Ta vede nedaleko místa realizace a prochází i kolem rozhledny a infocentra Na Šibeníku.
Aby byl průchod novou naučnou stezkou bezpečný, byly na 55 vybraných stromech provedeny odborné arboristické zásahy. 6 stromů muselo být odstraněno metodou postupného kácení a 8 smrků je sesazeno za účelem vzniku bezpečného torza.
Nedaleko stezky, nad obcí Borová v těsné blízkosti státní hranice, se tyčí vrch Strážnice. Tento vrch měl v minulosti důležitou funkci pro obranu České země. Už za vlády Přemysla Otakara I. a II. byl tento kout království českého strážen a v případě ohrožení byly odtud vydávány ohňové signály. Traduje se, že na svahu Strážnice je ukrytý poklad nesmírné ceny. Pastevci koz a ovcí občas vyprávěli, že po klekání vídávali na jednom místě hořet modrý plamínek, a tím pověst o pokladu víc a víc utvrzovali. Odedávna je totiž známo, že právě plamínek označuje místo, kde bývají ukryty poklady.

  • Období realizace: duben–říjen 2022
  • Iniciátor: Zdeněk Drašnar
  • Investor: Městys Nový Hrádek
  • Dotace: Program rozvoje venkova, Opatření: 19, Podopatření: 19.2, Operace: 19.2.1, Název operace: Podpora provádění operací v rámci komunitně vedeného místního rozvoje
  • Prostřednictvím Místní akční skupiny POHODA venkova, z.s. v rámci fische Společenský potenciál lesů
  • Další partneři: Místní akční skupina POHODA venkova, z.s.
  • Realizátor: AWOCADO s.r.o. (Lesní svět)
  • Fotografie: archiv městyse Nový Hrádek
  • Webové stránky proměny/ obce https://www.novy-hradek.cz/index.php?str=udalost&id=261

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy