header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Nově revitalizovaný park nabízí návštěvníkům pobytové trávníky, novou cyklostezku a pěší komunikace, třináct nových stromů, keře a záhon růží, nový mobiliář, pobytové schodiště či opěrné zdi. Hlavní úpravu představuje páteřní cyklostezka procházející pod mostem směrem od Strakovy akademie a pokračující do ulice U Lužického semináře. V návaznosti na cyklostezku jsou upraveny trasy a povrchy ostatních komunikací. Nově navrhované pobytové schodiště u Vltavy je železobetonové, zapuštěné do břehového opevnění. Jeho stupně jsou masivní žulové, paluby určené pro sezení tvoří modřínové palubky. Architektonické řešení se zakládá na definování dvou jasných prvků – linií komunikací vedených nejdůležitějšími a nejzajímavějšími místy a ploch pobytových trávníků respektive mlatů. Hierarchizace a funkce komunikací je podtržena i materiálem – cyklostezka má z provozních důvodů živičný povrch, doprovodné pěší komunikace jsou vydlážděny řezanými žulovými kostkami, méně frekventované cesty jsou mlatové.

Celková plocha řešeného území byla 6 133 m2, z toho pochozí plochy a cyklostezka (paralelně vybudovaná Magistrátem hl. m. Prahy) tvořily 1 420,8 m2, zeleň 3 292 m2 a břehová část 1 040 m2 (zbytek tvoří opěrné stěny a stávající stavební objekty – protipovodňová stěna, atd).

Technická správa komunikací hl. m. Prahy, a.s. zde také zprovoznila další část pěší a cyklistické infrastruktury v historickém centru města. Jedná se o nový podjezd pod Mánesovým mostem na Klárově. Tato stavba přináší zásadní zlepšení pro cyklisty, kteří jedou po levém břehu řeky Vltavy a představuje novou část cyklostezky A1. Spojuje také park u ulice Cihelná s Kosárkovým nábřežím a umožňuje tak pěším i cyklistům vyhnout se rozlehlé, velmi frekventované a z hlediska průjezdu složité křižovatce na Klárově. Podjezd vznikl v dosud nevyužívaném zarostlém prostoru, který zde byl jako rezerva pro podobný účel uvažován již při stavbě mostu.

Stavba, která se nachází v ochranném pásmu národní kulturní památky a leží v památkové rezervaci, Jedná se o společnou stezku pro pěší a cyklisty v délce 77 m a základní šířce 5 m. Na začátku úseku je společná komunikace rozšířena až na cca 6,5 m, což je dáno stávající konstrukcí Mánesova mostu. Šířka společné komunikace odpovídá vzdálenosti pilířů, mezi kterými je nová komunikace vedena.

Šířka prostoru pro cyklisty je po celé délce 2,5 m. Z důvodu vedení nové cyklostezky bylo nutné provést terénní úpravy, které spočívaly ve vytvoření jedné nové opěrné zdi a vedly k sanaci dvou stávajících opěrných zdí. Nově vybudovaná železobetonová monolitická opěrná zeď je v délce 49,5 m, výšce od 2 m do 3,9 m a má tvar obráceného písmene T. Šířka základové desky je proměnná s ohledem na různé výšky dilatačních celků – od 2 m až do 2,8 m. Na úrovni základové spáry byla vybetonována vrstva podkladního betonu, první úsek opěrné zdi v délce necelých 20 m je založen pod úrovní hladiny Vltavy. Výkop byl v průběhu prací zajištěn pomocí štětovnic a dno výkopu bylo utěsněno pomocí tryskové injektáže, aby nedocházelo k zaplavování stavební jámy.

Zajímavostí je nadzemní část opěrné zdi, kterou jsme nově nechali obložit kyklopským zdivem, což je typ kamenného obkladu zdiva, který se používal v mykénské architektuře a tvořily jej velké vápencové balvany poskládané k sobě tak, aby mezi sebou měly minimální odstup. Žulové kamenné bloky jsou do železobetonové opěrné zdi kotveny nerezovými trny dlouhými 40 cm. Na koruně opěrné zdi byla pro zajištění odkapu vody kamenickým způsobem, tj. z jednotlivých žulových segmentů, provedena okapová římsa a pro odvod vody v pohledové části opěrné stěny jsou zde osazeny kamenné chrliče.

Historicky se místo nacházelo vždy vedle dopravní spojnice mezi Starým Městem a Malou Stranou. Nejdříve se zde nacházel brod, později řetězový most a nyní Mánesův most. Svou polohou na okraji Malé Strany mělo místo charakter periferie. Podle mapy Stabilního katastru z roku 1842 zde byly ohrady na dřevo.

  • Období realizace: únor 2022 – leden 2023
  • Iniciátor: Městská část Praha 1, hlavní město Praha
  • Investor: Městská část Praha 1, hlavní město Praha
  • Dotace: hlavní město Praha
  • Další partneři: Technická správa komunikací hl. m. Prahy, a.s.
  • Projektant: TA K Management s.r.o.
  • Autor architektonického návrhu: Ing. arch. Marek Tichý
  • Realizátor: Gardenline s.r.o.
  • Fotografie: Vasil Stanko, fotograf (nový stav), Karel Schürrer, TA K Management s.r.o. (původní stav)

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy