header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Za polevským kostelem Nejsvětější Trojice se dříve těžil kámen. Později zde vznikla černá skládka. S myšlenkou vytvořit na nevyužitém prostoru venkovské arboretum přišel bývalý zastupitel obce Tomáš Socha, autor naučné stezky Za polevskými obry, tedy více než stoletými stromy, které získaly pohádková jména. Konečnou podobu arboreta pak dokončil bývalý zastupitel obce, Petr Ziml.
Na vybudování arboreta se podíleli polevští, kteří v rámci brigády rokli vyčistili, a po nich dílo dokončila pražská firma MEGA, a.s.
Celoročně přístupné arboretum slouží odpočinku, výuce i různým hrám. Zároveň se stalo útočištěm i domovem mnoha zvířat. Rozděleno je na několik částí. Prostor pro živočichy a hmyz nabízí mimo jiné ukázky jejich obydlí. Jeho součástí je hmyzí domeček, útočiště pro čmeláky nebo domek pro ježky.
Výukový prostor je vybaven lavicemi a velkým stolem. Mohou sloužit nejen pro výuku, ale také k posezení většího množství návštěvníků.
Dřevěné schodiště návštěvníky zavede na rozhlednu, odkud je nádherný výhled na samotné arboretum i do okolní krajiny. Součástí nově vzniklé chlouby obce je také jedlá zahrada, která nabízí stromořadí jedlých stromů a keřů, a nechybí ani medvědí česnek nebo jahodníky. Všechny rostliny mají popisky v češtině a němčině. Navíc se dozvíte o možnostech jejich využití.
Autoři arboreta mysleli i na milovníky skalek a různých druhů bylin. I v této části jsou všechny rostlinky opatřeny cedulkami.
Každé takové místo si určitě zaslouží piknikový a odpočinkový prostor. Kdo nechce jíst a polehávat, může využít překážkovou dráhu s kladinou, popruhem na přecházení a šplhací sítě.

Sečteno a podtrženo – polevské arboretum je určeno všem věkovým kategoriím a rozhodně stojí za návštěvu.
Obec v roce 2023 díky obnově přírodního parku Arboretum získala v krajském kole soutěže Vesnice roku 2023 ocenění za rozvoj venkova, tj. červenou stuhu a finanční odměnu ve výši 200 000,- Kč.

  • Období realizace: říjen 2020
  • Iniciátor: bývalý zastupitel obce Ing. Tomáš Socha;dokončil lesní hospodář obce Petr Ziml
  • Investor: Obec Polevsko
  • Dotace: Dotační program Letět se včelami k sousedům č. 100318037 – spolufinancováno Evropskou uniíz Evropského fondu pro regionální rozvoj.
  • Další partneři: obyvatelé obce Polevska
  • Realizátor: arboretum – MEGA a.s.; zázemí – BLÁHA trade s.r.o.
  • Fotografie: Obec Polevsko, firma MEGA a.s. Praha
  • Webové stránky proměny/ obce www.polevsko.info
  • Facebook proměny/ obce Polevsko 

 

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy