header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Revitalizace parku Na Solidaritě probíhala s cílem zachovat klidovou podobu severní části parkové plochy a současně zajistit, aby místní i občané odjinud mohli prostranství využívat pro rekreaci a oddych. Plánování probíhalo ve spolupráci s obyvateli lokality, aby nový vzhled co nejvíce naplňoval jejich představy o užívání parku.

Revitalizace zahrnovala doplnění nového parkového mobiliáře, jako jsou lavičky, koše, pítko či piknikové stoly. Díky instalaci nového veřejného osvětlení, které splňuje nejnovější standardy v oblasti dálkového ovládání a regulace, se zvýšila bezpečnost. Rekonstrukcí prošly stávající chodníky a v místech vyšlapaných pěšin vznikly nové cesty.

Nedílnou součást revitalizace představovala péče o zeleň. V parku došlo k výsadbě 23 nových dřevin. Několik původních stromů muselo být bohužel odstraněno. Tomu ovšem předcházelo detailní posouzení a odůvodnění, s nímž byla seznámena veřejnost. V případu dvou jehličnanů proběhlo jejich přesazení. Certifikovaný arborista poté provedl ošetření stávajících stromů. Nově vysazené cibuloviny na několika místech v jarních měsících významně zkrášlí park.

Úprava prostranství byla ojedinělá rozsahem péče o kořeny vzrostlých stromů. Z důvodu zjištění mělčího a hustšího kořenového systému byla v místech kolize s vedením pochozích cest použita technologie AirSpade v kombinaci se sacím bagrem pro ochranu stromů. Kořeny byly odhaleny a po odsátí zeminy speciálně ošetřeny. Následně došlo ke změně povrchu cest, kdy původně plánovaný asfalt nahradily žulové kostky.

Zpřístupnění parku veřejnosti proběhlo 3. července 2023.

Radnice Prahy 10 následně zaznamenala velký úspěch, když se dokončená revitalizace parku Na Solidaritě ve Strašnicích stala Komunálním projektem roku 2023 v kategorii Veřejná zeleň. Porota tradiční celorepublikové soutěže časopisu Moderní obec, kterou zaštiťuje Ministerstvo pro místní rozvoj, ocenila desítkovou péči o kořeny stávajících stromů při obnově této parkové plochy. Praha 10 už plánuje zahájit projektové práce na revitalizaci druhé, jižní části parku i přípravy projektů adaptace na klimatickou změnu u dalších zelených prostranství Desítky.

Celkové náklady na stavební práce činily 10,6 mil. Kč. Projekt je výsledkem aktivní finanční spolupráce městské části Praha 10 s Hlavním městem Prahou, které se na projektu podílelo částkou 5 milionů korun z dotací na adaptační opatření ke zmírňování klimatické změny.

Dokončená revitalizace parku Na Solidaritě ve Strašnicích byla zvolena Komunálním projektem roku 2023 v kategorii Veřejná zeleň! časopisu Moderní obec, kterou zaštiťuje Ministerstvo pro místní rozvoj.

  • Období realizace: listopad 2022 – červen 2023
  • Iniciátor: Městská část Praha 10 a místní komunita
  • Investor: Městská část Praha 10
  • Dotace: Částečná podpora v rámci Strategie adaptace hlavního města Prahy na klimatickou změnu
  • Autor architektonického návrhu: Land05 s. r. o.
  • Realizátor: Bratři Gallové & spol. s.r.o.
  • Fotografie: Martin Pecánek
  • Webové stránky proměny/ obce www.praha10.cz
  • Facebook proměny/ obce Praha10

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy