header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Zaniklá Křížová cesta v Červené Vodě na Orlickoústecku vedla ke kapli Proměnění Páně na Křížové hoře, která se nalézá zhruba kilometr východně od obce. První zmínka o Křížové hoře pochází z roku 1653. Cestu tvořilo čtrnáct pískovcových křížů rozmístěných kolem vrcholu hory. Jméno pravděpodobně dostala podle kříže, který zde stával. Každým rokem se na hoře konala poutní slavnost. Po roce 1945 však přišla změna. Prostor za Křížovou horou byl vyčleněn jako armádní cvičiště. Došlo tak k devastaci Křížové hory a likvidaci poutního místa. Křížová cesta byla vytrhána, pískovcové kříže zlámány a pohozeny v lese. Chata i kostelík, nejprve jen poničené, byly po roce 1960 zbourány a odklizeny. Nahoře zůstaly jen kusy kříže s letopočtem 1800 a zbytky základů kostelíka a chaty.
Nově vybudovaná Křížová cesta, která částečně kopíruje tu původní, začíná v místní části Šanov u kostela a pokračuje podél pastvin a luk přes chráněný biotop až na vyhlášenou rozhlednu s názvem Křížová hora. Návštěvníci cestou projdou přes čtrnáct zastavení s kapličkami. Každé ze zastavení představuje jeden výjev z prožitého utrpení Ježíše Krista. Křížová cesta je unikátní tím, že jednotlivé výjevy ztvárňují dřevěné sochy, které navrhl a ručně vyřezal místní řezbář Roman Bubák. Ten také stojí za prvotním nápadem na obnovení Křížové cesty. Řezbářství se pan Bubák věnuje celý život a místní krajinu pravidelně obohacuje svými sochami. Každý rok v rámci tradiční akce „Putování za písničkou“ vyřeže na prostranství před rozhlednou novou sochu, kterou si pak mohou místní dobrovolníci sami natřít. Nutno dodat, že sochy pan Bubák obci vždy daruje. Projekt s názvem Společně do oblak byl realizován s česko-polskou spoluprací a finančně se na něm výrazně podílel Euroregion Glacensis. Stavebně akci realizovala firma Služby obce s.r.o., v čele s Pavlem Procházkou.

  • Období realizace: 2023
  • Iniciátor: Ing. Petr Mareš, Ph.D., starosta obce; Roman Bubák, místní řezbář
  • Investor: Euroregion Pomezí Čech, Moravy a Kladska – Euroregion Glacensis; Obec Červená Voda
  • Dotace: Společně do oblak – Operační program: INTERREG V-A Česká republika – Polsko - Registrační číslo projektu: CZ.11.2.45/0.0/0.0/16_008/0002957
  • Název partnera projektu: GMINA MIĘDZYLESIE
  • Realizátor: Služby obce s.r.o. - Pavel Procházka - stavební práce
  • Fotografie: Lukáš Klust
  • Webové stránky proměny/ obce www.cervenavoda.cz 

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy