header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Na štítě domu č.p. 241 v Nerudově ulici lidé dlouhá léta neviděli nic pozoruhodného. Bystřejší kolemjdoucí postřehli tři zaplechované otvory, které nasvědčovaly, že zde dříve existovalo cosi neobvyklého. Běžný návštěvník ulice však kolem domu bez povšimnutí prošel.
Zatarasená dvířka ve střeše však dříve sloužila jako vstupní brány apoštolů obíhajících pravidelně po kolejnici s každým úderem celé hodiny. Původní hodiny s orlojem tu zřídil po 1. světové válce místní hodinář a zlatník Adolf Eiselt jako reklamu pro svůj obchod. Po odsunu původního německého obyvatelstva v roce 1945 však orloj ze střechy domu zmizel. V roce 2023 začalo město Česká Kamenice na popud městského architekta Jana Macha pracovat s nápadem obnovení orloje.
S vlastníkem domu č.p. 241 se podařilo uzavřít smlouvu o zřízení věcného břemene, na jejímž základě bylo umožněno opět orloj do štítu domu umístit. Prostřednictvím serveru Donio.cz se v rámci veřejné sbírky vybralo 424 009 Kč. Další finanční prostředky poskytlo Ministerstvo pro místní rozvoj skrze dotační program.
Na podzim roku 2023 iniciovalo město Česká Kamenice rekonstrukci fasády a střechy domu a na počátku roku 2024 začaly klempířské a tesařské práce spojené s umístěním orloje do fasády.
Sochy apoštolů navrhla a vyrobila Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská z Kamenického Šenova. Autorský tým tvořili: MgA. Ladislav Průcha, MgA. Martin Švanda a doc. MgA. Pavel Kopřiva, PhD. Nejedná se o repliku původních soch ale o současné ztvárnění křesťanské symboliky, které velmi efektivně pracuje se sklem, kovem i světlem.
Českokamenický orloj byl slavnostně spuštěn 31. 3. 2024 a je možné si ho prohlédnout v činnosti každou celou hodinu od 7:00 do 21:00.

  • Období realizace: říjen 2023 – březen 2024
  • Iniciátor: Město Česká Kamenice
  • Investor: město Česká Kamenice; veřejná sbírka
  • Dotace: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR - Rozvoj základní a doprovodné infrastruktury cestovního ruchu
  • Autor architektonického návrhu: Ing. arch. Jan Mach
  • Realizátor: BARDZÁK s.r.o.; Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Kamenický Šenov, Havlíčkova 57, příspěvková organizace
  • Fotografie: Radek Timoftej
  • Webové stránky proměny/ obce: www.ceska-kamenice.cz
  • Facebook proměny/ obce: Česká Kamenice kulturní a turistická 

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy