header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Komunitní dům seniorů vznikl z původní, tzv. "nové", budovy Ústavu sv. Josefa postavené v letech 1911–1913 kvůli nárůstu počtu chovanek. Jednalo se o volně stojící třípodlažní budovu ve stylu geometrické secese s rizality na východní a západní straně. Na východní straně je jako zdobný prvek dvoupatrový balkón s kruhovými pískovcovými sloupy. V budově byly umístěny ložnice, obecná škola a také domácí kaple zasvěcená sv. Josefovi. O chod obecní školy se staraly sestry řádu Neposkvrněného početí Panny Marie, později kongregace školských sester de Notre Dame.
V letech 1947–1949 proběhlo zestátnění objektu a v roce 1950 správu ústavu převzalo Ministerstvo sociální péče. Objekt nejdříve sloužil jako domov důchodců, poté jako ústav pro mentálně postižené chlapce. Po celou dobu byly prováděny pouze dílčí opravy a jednotlivé přístavby k objektu jako například kotelna, nad níž stála zastřešená terasa. Proběhla také rekonstrukce zastřešení. Keramickou krytinu tehdy nahradil plech, původní kastlová okna nahradila nově okna zdvojená.
Od doby vzniku budovy neproběhla žádná celková rekonstrukce objektu. Především instalace (elektro, voda, kanalizace, topení) byly opravovány jen lokálně, popřípadě bylo provedeno napojení stávajícího potrubí na atd.
Zanedbanou budovu školy, stejně jako hlavní klášterní budovu a zahradu, převzala roku 2016 od Zlínského kraje obec Zašová. Ta začala celkovou rekonstrukci klášterního prostoru právě touto budovou se záměrem vybudovat zde dvanáct bytů pro seniory ve stylu komunitního bydlení. Projekt rekonstrukce na Komunitní dům seniorů zpracoval Jiří Šimčík ve spolupráci s ak. arch. Liborem Sošťákem, který navrhoval úpravy interiéru.
Hlavním zadáním bylo zachovat původní vzhled budovy. Z tohoto důvodu nebylo provedeno zateplení obvodového pláště budovy, protože tím by obec přišla o jedinečnou a pro tuto oblast netypickou fasádu. Původní dřevěná okna byla vyměněna za dřevěná okna z euro profilů s izolačním dvojsklem. V obytných místnostech jsou z energetických důvodů sádrokartonovými podhledy sníženy stropy. Veškerá dešťová voda ze střech je stažena do retenční nádrže a využívá se pro zalévání klášterní zahrady a další veřejné zeleně.
Při přístavbě společenské místnosti byl použit podobný oplášťující materiál. Velmi citlivě byla provedena rekonstrukce vnitřního sloupového schodiště a západních oken. Dále byly restaurovány původní masivní vstupní dveře z východní strany a nový bezbariérový vstup byl i s výtahem citlivě zakomponován ze strany severní.
Vzniklo tak 12 jednopokojových bytů určených především mladším seniorům (od 60 let), kteří ještě nejsou závislí na pomoci druhých, ale chtějí využít přednosti sousedské výpomoci před případnou závislostí na rodině nebo na veřejných či sociálních službách.
Okolí komunitního domu bude upravováno v rámci projektu celkové rekonstrukce kláštera, na jejíž realizaci je už vydáno stavební povolení.
Realizace byla oceněna v roce 2022 Zlatou cihlou v Programu Obnovy venkova.

  • Období realizace: květen 2018 – červen 2019 (kolaudace září 2019)
  • Iniciátor: Obec Zašová, Josef Krůpa, předseda spolku Matice zašovská
  • Investor: Obec Zašová
  • Dotace: Ministerstvo pro místní rozvoj, Podpora bydlení pro rok 2018, podprogram 117DO64 Podporované byty, dot. titul č. 3 Komunitní dům seniorů
  • Další partneři: Matice zašovská
  • Projektant: Jiří Šimčík
  • Autor architektonického návrhu: ak. arch. Libor Sošťák
  • Realizátor: COMMODUM, spol. s r.o.
  • Fotografie: archiv obce Zašová
  • Webové stránky proměny/ obce www.zasova.cz; www.klasterzasova.cz

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy