header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Zchátralý dům na náměstí T. G. Masaryka, kterému Přerované říkají Blažkův, nechal v roce 1881 postavit v centru Přerova perníkář a voskař Josef Blažek. Kromě jeho výrobny v něm postupně sídlila také prodejna rakví, písárna továrny na hnojiva, cukrářství, prodejna módního zboží i pohřební ústav. Po druhé světové válce sídlil v domě výbor komunistické strany a ten vystřídal poslední nájemník – Vojenská správa. Téměř dvacet let pak byl objekt opuštěný, až v roce 2019 se zástupci města Přerova a Olomouckého kraje shodli na tom, že by se zanedbaný dům mohl přebudovat na takzvaný inovační hub. Fasáda byla ponechána v historickém duchu, uvnitř ale najdou návštěvníci moderní zázemí. V přízemí je recepce, kanceláře, přednáškový sál pro šedesát lidí, jednací místnost, kuchyňka, sociální zařízení, dílna i laboratoř.
V prvním patře se nachází nahrávací místnost s akustickým obkladem, relaxační lodžie pro odpočinek a otevřený prostor pro coworking, další laboratoř a dílna. Dílny jsou rozděleny podle zaměření na elektrotechnickou, mechanickou a kreativní. Součástí objektu je i standardní kancelářské vybavení včetně techniky – od psacích stolů až po počítače, tiskárny, televize či dataprojektor.
Nový prostor provozuje od 3. července 2023 Inovační centrum Olomouckého kraje.
Nově upravený interiér obsahuje mimo jiné zasedací místnosti, které nesou jména dvou významných přerovských podnikatelů – Karla Zejdy, jenž v Přerově založil tradici výroby kufrů, a prvorepublikové majitelky továrny na čokoládu Terezie Hrubé. Největší konferenční sál je pojmenován po Josefu Blažkovi, který dům, v němž dnes sídlí inovační hub, nechal v roce 1881 v centru Přerova postavit.

  • Období realizace: srpen 2021 – prosinec 2022
  • Iniciátor: Město Přerov
  • Investor: Město Přerov, Olomoucký kraj
  • Dotace: Evropská unie – Evropský fond pro regionální rozvoj ČR, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR – Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
  • Projektant: PRINTES - ATELIER s.r.o.
  • Realizátor: Konsorcium Blažkův dům, vedoucí společník: PSS Přerovská stavební a.s., společník: Ing. Josef Kolář
  • Fotografie: Město Přerov
  • Webové stránky proměny/ obce www.prerov.euwww.inhubprerov.eu
  • Facebook proměny/ obce IN HUB_Přerov

 

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy