header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Salvátorský rybník se nachází v samém centru Přerova nad Labem. Jedná se o historickou nádrž, jejíž funkcí je nejen krajinotvorba a chov ryb, ale také vytváření prostoru pro sousedské a komunitní setkávání. Přilehlé území funguje jako klidová zóna. V rámci proměny byl kladen maximální důraz na vytvoření bezbariérového přístupu k vodní ploše. Unikátně vyřešená úprava okolí rybníku poskytuje prostor pro setkávání obyvatel obce i klidný pobyt v blízkosti vodní plochy, včetně pozorování ryb, vodního ptactva a vodomilných rostlin. Nově revitalizovaná vodní plocha je využita k záchraně karase obecného v rámci projektu ZOO Praha ve spolupráci s Biologickým centrem AV ČR v Českých Budějovicích a SMS ČR.
Tento nově vzniklý prostor propojuje zastavěnou a přírodní část centra obce nabízející tři jedinečné atmosféry umožňující různé způsoby trávení volného času:
- komunitní místo pro setkávání a pořádání obecních, veřejných, soukromých a rodinných akcí
- břehová hrana využívaná jako parková náplavka pro relaxaci, koupání a tzv. sousedská setkávání
- přírodní břehová hrana s biotopem sloužící jako poznávací „přírodě blízká“ lokalita
Prostor kromě veřejnosti využívá i místní základní škola ke svým projektům v rámci badatelsky orientované výuky a k pravidelným návštěvám žáků přírodovědného semináře. Okolí rybníka a blízkost zámku je inspirující i v dalších ohledech - např. pro hodiny výtvarné výchovy. Děti předškolního věku rády pozorují život v biotopu a přírodní břehovou hranu využívají též jako přírodní překážky pro všestranný pohybový rozvoj.
Proměna Salvátorského rybníku získala 4. místo v soutěži OBEC 2030 v roce 2023. Soutěž OBEC 2030 sbírá odvážná a inovativní řešení v oblasti energetiky a ochrany životního prostředí v prostředí českých, moravských a slezských obcí.

  • Období realizace: červenec 2022 – duben 2024
  • Iniciátor: Jiří Beneš, starosta obce
  • Investor: Obec Přerov nad Labem
  • Dotace: Dotace z rozpočtu Středočeského kraje, Fond životního prostředí a zemědělství v rámci tematického zadání Rybníky a malé vodní nádrže 61. výzva IRO P – Hasiči - SC 5.1
  • Projektant: Ing. Jan Vondra
  • Autor architektonického návrhu: Ing. arch. Petr Uhlíř, Ing. arch. Martin Štrouf
  • Autor (autoři) fotografií:  archiv obce Přerov nad Labem
  • Webové stránky proměny/ obce www.prerovnadlabem.eu

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy