header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Město Konice s výrazným přispěním občanů zrekonstruovalo rozsáhlý třešňový sad. Návštěvníci jej naleznou nad místní částí Čunín. Historicky sad vznikl po druhé světové válce. Tehdejší obyvatelé obce Čunín si dali v roce 1948 závazek zřídit k příležitosti 52. narozenin Klementa Gottwalda vzornou školní knihovnu a vysázet ovocný sad. V únoru 1949 bylo objednáno 120 třešní a hned v tomto roce došlo i k výsadbě. Místo se stalo oblíbeným prostorem pro zakončení akcí pořádaných občany Čunína, ve své době samozřejmě prvomájových průvodů, ale i pro slavností ohně a jiné veselice. Konec budování socialismu v naší zemi předznamenal i konec Gottwaldova sadu. V roce 2023 vznikl z občanské iniciativy záměr na obnovu tohoto prostoru. Základní myšlenkou byla úvaha, zda ponechat sad svému osudu nebo se oprostit od historie jeho vzniku a vdechnout tomuto zanedbanému území nový život formou revitalizace. Vždyť stromy a krajina nemohou za dobu a události, které se v poválečném Československu děly. A tak se začala psát nová historie „Čunínského sadu“.
Město Konice za přispění Olomouckého kraje v roce 2023 nakoupilo 29 nových stromů a s významnou pomocí čunínských občanů a chalupářů došlo k vyčištění prostoru, vykácení stromů se špatnou vitalitou a výsadbě nových stromů. Výběr opět padl na třešně. V termínech brigád se vždy sešlo okolo pětadvaceti dospělých a spousty dětí, zapojila se Čunínská zájmová agentura (ČUZA) a místní hasiči z SDH Konice. Součinnost poskytly i Technické služby města Konice. Práce ale dále pokračují. V dubnu 2024 byly dobrovolníky v sadu umístěny lavičky a ohniště a do korun stromů uvázány houpačky. Lidé si tedy mohou na místě odpočinout na lavičkách a houpačkách a strávit hezké odpoledne i s dětmi při opékaní špekáčků. Místo je kouzelným prostorem poblíž lesa a v jeho okolí jsou rozlehlé louky plné léčivých bylin a nádherné výhledy do okolí. Vládne zde příjemná energie a klid. Místní komunita si vzala obnovu Čunínského sadu za svou, připravuje zde další brigády kvůli údržbě a senoseči. Přepokládáme, že místo se stane vítanou zastávkou na nové cyklistické komunikaci, která propojí Konici s Prostějovem. Její výstavbu zahájí město Konice v letošním roce.
Místní část Čunín byla připojena k městu Konice v roce 1986. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1351 (Czvnyn), ve které jsou zmíněni její majitelé: Adam a Jan z Konice. Jméno vesnice bylo odvozeno od osobního jména Čuňa a znamenalo "Čuňův majetek".
Konice leží v severním cípu Drahanské vrchoviny na dvou protilehlých svazích údolí říčky Romže (Jesenky), v krásném prostředí a čisté přírodě. První písemná zpráva o Konici se váže k datu 1. září 1200. Tehdy tu, pravděpodobně na místě dnešního zámku, stála tvrz mající za úkol chránit obchodní cesty vedoucí přes Moravu do Čech. Když pak bylo založeno městečko, stala se tvrz sídlem majitelů panství. Město Konice je jednou z nejmenších obcí pověřenou výkonem rozšířené působnosti. Výkon státní správy zajištuje pro území 22 obcí Konicka. Občanům samozřejmě rovněž nabízí služby městské infrastruktury, dostupnou péči praktických ale i odborných lékařů, školní vzděláví od školek až po gymnázia a sportovní vyžití včetně krytého kluziště. Kulturní vyžití pak zajišťuje nejen širokou škálou koncertů, výstav a dalších kulturních akcí, ale i vazbou na místní barokní zámek s expozicí Muzea řemesel.

  • Období realizace: srpen 2023 – duben 2024
  • Iniciátor: Čunínská zájmová agentura – ČUZA
  • Investor: Město Konice, Olomoucký kraj
  • Dotace: Olomoucký kraj, 02_04 Program na podporu aktivit v oblasti životního prostředí a zemědělství 2023-II
  • Další partneři: SDH Konice, občané a chalupáři místní části Čunín
  • Projektant: Aleš Adél
  • Fotografie: Tomáš Továrek, Aleš Adél
  • Webové stránky proměny/ obce www.konice.cz
  • Facebook proměny/ obce Konice

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy