header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Původní most, vojenský (typ Bailey Bridge), postavený po druhé světové válce v roce 1947, byl kompletně odstraněn. Důvodem byl nevyhovující plavební profil, který měl šířku 15,2 m a výšku pouhých 3,35 m, takže ani osobní loď Arnošt z Pardubic pod ním nemohla bezpečně proplout. Silniční most byl navíc jednoproudový, pouze pro osobní automobily.
Po 72 letech proto vznikla potřeba na jeho místě vybudovat most nový s podjezdnou výškou pro lodě 7 m, obousměrnou komunikací a chodníky pro pěší i cyklisty. Nový most je položený na železobetonových pilotách. Technologicky nejvýznamnějším krokem jeho stavby byl dvojí výsun rámu nové ocelové mostovky. Pouze čtvrtina z jeho celkové délky byla smontována v ploše, ve které byla dokončená konstrukce později uložena. Mostovku tvoří dvoutrám o pěti polích s mezilehlými příčníky a vnějšími chodníkovými konzolemi.
Po výsunu byl doplněn obloukem do podoby Langerova trámu v hlavním poli. Následovala aktivace oblouku s táhly a spuštění kompletní nosné konstrukce. Nový most umožňuje průtok velkých vod a po dokončení splavnění Labe umožní i plavbu moderním lodím.

  • Období realizace: 30. 1. 2019 – 30. 6. 2020
  • Iniciátor: Ředitelství vodních cest ČR, Správa a údržba silnic Pardubického kraje
  • Investor: Státní fond dopravní infrastruktury, Pardubický kraj
  • Projektant: VPÚ DECO PRAHA a. s., OK TŘEBESTOVICE, a. s.
  • Realizátor: Společnost Valy-Mělice (SMP CZ, a.s. a Metrostav a.s.)

Webová stránka proměny 
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy