header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Sdružení obcí Hornolidečska realizovalo výstavbu II. etapy cyklostezky Bečva – Vlára – Váh (BEVLAVA) na území mikroregionu Hornolidečska, čímž došlo k dokončení páteřního koridoru cyklostezky BEVLAVA č. 57 na svém území. Cyklostezka BEVLAVA je mezinárodní cyklostezkou propojující cyklistické trasy ve Zlínském kraji (cyklostezku Bečva) a cyklistické trasy v Trenčianském kraji (Vážská cyklomagistrála).
Cílem projektu byla výstavba dopravní infrastruktury v území, která výrazně přispěje k podpoře mobility, zvýšení bezpečnosti bezmotorové dopravy a dopravní obslužnosti území, a to zejména při každodenní dojížďce osob do zaměstnání, vzdělávacích a jiných zařízení a za službami. Projekt přispívá k rozvoji udržitelných forem dopravy, ke zlepšování kvality života na venkově a má pozitivní vliv na širokou cílovou skupinu obyvatel a návštěvníků území.
Cyklostezka je vedená po kvalitních zpevněných komunikacích s vyloučeným nebo minimálním provozem motorových vozidel, případně odděleně od automobilového provozu. Je vhodná pro všechny věkové a výkonnostní skupiny cyklistů a umožnuje bezpečné cyklo dopravní propojení celého mikroregionu s okolními městskými sídly, protože v celé délce víceméně kopíruje silnici I/57.
Na území Hornolidečska se jedná o strategicky významný projekt. Představuje přínos v oblasti budování sítí – regionálních a dálkových cyklotras ve Zlínském kraji – bezpečnosti a rozvoji cyklo dopravy, rozvoji cestovního ruchu. Zároveň je ekonomickým i ekologickým přínosem pro společnost.
Cyklostezka BEVLAVA vede kolem turisticky významných míst v periferní části Zlínského kraje, konkrétně v příhraniční oblasti na česko-slovenské hranici. Na trase cyklostezky BEVLAVA či v její blízkosti se nachází celá řada turisticky vyhledávaných míst, např. Betlém Horní Lideč a Trezor přírody v Horní Lidči, kostel sv. Kateřiny Alexandrijské a Čertovy skály v obci Lidečko, železniční viadukt, kaplička, zvonička a kamenné sklepy v obci Lužná, rozhledna Vartovna v obci Seninka, Juříčkův mlýn – památník II. světové války v obci Leskovec a další sakrální a historické stavby, naučné stezky apod. V obci Valašská Polanka se v blízkosti cyklostezky nachází kapacitní parkoviště pro obyvatele i návštěvníky území. Cyklostezka prochází kolem hraničního pásma CHKO Beskydy a CHKO Bílé Karpaty a nabízí proto mnoho přírodních zajímavostí.

  • Období realizace: duben 2022 – listopad 2023
  • Iniciátor: Sdružení obcí Hornolidečska
  • Investor: Sdružení obcí Hornolidečska
  • Dotace: Státní fond dopravní infrastruktury, Zlínský kraj
  • Projektant: MORAVIA CONSULT Olomouc, a.s. (úsek v obci Lužná)
  • Dopravně inženýrská kancelář, s.r.o. (úsek Lidečko – Horní Lideč – Valašské Příkazy)
  • Realizátor: Doprastav, a.s.
  • Fotografie: Jaroslav Rumánek

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy