header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Dům U Slona byl původně domkem branného, zřejmě z třetí čtvrtiny 13. století, který se nacházel před Pražskou branou. Dodnes stojí v blízkosti Kamenného mostu, nejstaršího mostu v Čechách. Současný měšťanský klasicistní dům byl postaven kolem roku 1824. Zámečník František Roškot zde po přestavbě umístil znamení „elefanta“, jak se v Písku říkalo. Je to jedno z nejpůsobivějších domovních znamení ve městě, které má po Praze nejvíce takto označených domů.
Bývalý majitel JUDr. et PhDr. Jaromír Stach Černín byl kunsthistorik, soudní znalec, člen mnoha organizací a spolků (byl mimo jiné např. Rytířem řádu sv. Václava, členem Heraldické společnosti i rytířem mezinárodního Řádu Konstantina Velikého). Po matce zdědil baronský titul a po otci pocházel ze starobylého rodu rytířů Stachů z Červeného Hrádku u Plzně.
Dům U Slona Jaromír Stach zakoupil v roce 1982 a prakticky jej zachránil před zbouráním. Prosadil zapsání domu mezi památkově chráněné objekty a započal s jeho obnovou.
Na statiku domu měla neblahý vliv jak oprava Kamenného mostu, tak zejména povodeň v roce 2002. Negativně zapůsobila i rekonstrukce kanalizace v Palackého sadech, plynofikace a oprava Fügnerova náměstí.
Po nutné a náročné rekonstrukci je v plánu v domě vybudovat malé muzeum, mimo jiné s expozicí o píseckém Kamenném mostě, a informační místo pro turisty s prodejem suvenýrů.
Majiteli domu byl v roce 2014 založen Spolek přátel domu U Slona a od roku 2015 se zde konají kulturní akce. Jejich výnos jde na obnovu domu. Pravidelně spolek pořádá v Divadle Pod čarou benefiční koncerty pro obnovu domu.

V domě kdysi býval vyhlášený hostinec U Jandů, kam chodíval Fráňa Šrámek či Adolf Hejduk.

  • Období realizace: 1982–dosud
  • Iniciátor: Rodina majitelů a Spolek přátel domu U Slona
  • Investor: Rodina majitelů a Spolek přátel domu U Slona
  • Dotace: Město Písek; Ministerstvo kultury v rámci programu Regenerace městských památkových zón; Jihočeský kraj; Nadace Občanského fóra – Opomíjené památky
  • Další partneři: Jiří Urbánek a synové – projekční kancelář Strakonice; Spolek Přátelé Kamenného mostu Písek; Divadlo Pod čarou
  • Fotografie: Josef Stach
  • Webové stránky proměny/ obce www.dumuslona.cz
  • Facebook proměny/ obce Dům U Slona

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy