header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Budova Komunitního centra U Kobesů se nachází přímo na nádherné památkově chráněné návsi obce Kyšice. Původní budova pochází z 19. století a sloužila jako zemědělská usedlost. Obec ji získala ve velmi špatném technickém stavu po smrti posledního majitele. V letech 2021–2023 byla stavba díky dotaci z IROPu zrekonstruována do současné podoby a dnes
slouží jako Komunitní centrum U Kobesů (jméno nese dle původních majitelů). Komunitní centrum poskytuje služby nejen občanům Kyšic, ale i sousedních obcí. Probíhají zde pravidelné aktivity pro rodiče s dětmi, děti a dospívající, seniory i celé třídy škol z okolních obcí. Prostory využívá také mateřská škola a ZUŠ Chrást. V odpoledních hodinách a o víkendech se zde konají společenské, kulturní, sportovní a komunitní akce. Komunitní centrum nabízí psychoterapeutické, sociální, adiktologické i finanční poradenství. Založení a zprovoznění centra podpořilo opětovný vznik ochotnického divadla v Kyšicích a založení kyšického pěveckého sboru.
Budova komunitního centra slouží jako zázemí pro organizaci akcí pořádaných na návsi. Mezi nejdůležitější patří květnové oslavy, které jsou druhými největšími v Plzeňském kraji, a jsou vždy pořádány v den osvobození 8. května od 15 hodin. Jako jediné v celé republice jsou věnovány památce vojáků Československé samostatné obrněné brigády a Kombinovaného oddílu. Na návsi přímo proti komunitnímu centru se nachází památník těmto vojákům. Druhou vyhlášenou akcí je historické odpoledne, které se koná vždy první zářijovou sobotu a bohatým programem pro děti i dospělé připomíná historii obce, Via Caroliny.

Obec Kyšice, která je aktivně zapojena do Národní sítě zdravých měst, leží necelé dva kilometry od Plzně na trase původní středověké obchodní cesty Via Carolina, která spojovala Norimberk s Prahou. V současné době je na její trase umístěna mezinárodní cyklotrasa C3.

Obec získala nemovitost po panu Jindřichu Rottovi, který zemřel bez dědiců a jeho majetek připadl státu. Název komunitního centra navrhli jeho návštěvníci, kteří ho pojmenovali po původních vlastnících.

  • Období realizace: listopad 2021 – říjen 2022
  • Iniciátor: Mgr. Martina Beranová, Ing. Martin Cubr
  • Investor: Obec Kyšice
  • Dotace: IROP CZ.06.2.56/0.0/0.0/16_052/0002388 ve výši 7.967.942,84 Kč
  • Projektant: Ing. Jan Čechura
  • Realizátor: BIS, a. s.
  • Fotografie: Roman Muchka
  • Webové stránky proměny/ obce www.kysice.eu
  • Facebook proměny/ obce https://www.facebook.com/kysiceuplzne

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy