header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Impozantní cihelné budovy první parouhelné Elektrárny v Poříčí (EPO1) se podle projektu berlínské stavební společnosti koncernu AEG stavěly v letech 1912–1914. Areál v průběhu let prošel řadou stavebních úprav. Po výstavbě nedaleké kapacitnější nové elektrárny EPO2 budovy užívala ČKD Dukla pro výrobu tlakových nádob. Po roce 1989 prošla elektrárna privatizací. Strojírenská výroba zde zůstala i po odkoupení německý investorem a v části areálu pokračuje dodnes, v současnosti již v rámci skupiny KASPER.
Značně zanedbané budovy, částečně znehodnocené vestavbami a přístavbami, a po léta plněné nejrůznějšími odloženými předměty, vnímali přesto manželé Renata a Rudolf Kasperovi jako prostory s velkým potenciálem. Pro moderní výrobu vhodné nebyly, zato svojí industriální estetikou a mimořádným měřítkem lákaly k proměně v galerii. Kasperovi oslovili architekty z náchodské společnosti ATELIER TSUNAMI a společně vytvořili ambiciózní vizi centra současného umění středoevropského významu. Následovala projektová příprava, povolovací proces a postupná výstavba.
Architektonické řešení klade důraz na funkčnost provozu, jednoduchost a pokud možno intuitivní pohyb návštěvníka po sálech galerie. Původní zajímavé stavební prvky, detaily a vybavení jsou v maximální míře zachovány, repasovány a pomáhají dotvářet atmosféru technicistního verneovského světa. Do stavby architekti zasáhli i soudobými prvky, jako jsou výrazná přístřeší nad vstupy, ocelové schodiště z přízemí na ochoz turbínové haly, zábradlí ochozu, vyrovnávací schodiště a rampy, prosklené stěny nebo např. na míru vyvinutý systém přestavitelných výstavních panelů.
V tuto chvíli galerie nabízí více než 3400 m2 vnitřních výstavních ploch. Vnější expozice uměleckých instalací se nachází na parkově upraveném nábřeží přilehlé říčky Ličná a tvoří tak největší galerii moderního umění v České republice.
Galerie získala nominaci na titul STAVBA ROKU 2023 a je rovněž přihlášena do soutěže STAVBA ROKU Královéhradeckého kraje 2023.

  • Období realizace: leden 2020 – květen 2023
  • Iniciátor: Renata a Rudolf Kasperovi
  • Investor: Renata a Rudolf Kasperovi
  • Další partneři: Ateliér Tsunami s.r.o.; Jan Kunze
  • Projektant: Ateliér Tsunami s.r.o.; Ing. Jan Řehák
  • Autor architektonického návrhu: ATELIER TSUNAMI s.r.o., Náchod; Ing. arch. Michal Ježek; Ing. arch. Ivo Balcar; Ing. arch. Aleš Krtička
  • Realizátor: STAVEBNĚ DOPRAVNÍ TRUTNOV s.r.o.
  • Webové stránky proměny https://www.epo1.cz/

 

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy