header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Automatické mlýny se na konci září roku 2023 po třech letech intenzivní rekonstrukce znovu otevřely veřejnosti. Historický komplex budov, který byl v provozu více než 100 let, zažívá transformaci na moderní kulturně-společenskou městskou čtvrť. Iniciátorem proměny celého areálu je Nadace Automatické mlýny manželů Smetanových. Ti koupili areál v roce 2016 a k obnově národní kulturní památky přizvali město Pardubice a Pardubický kraj. Rekonstrukci celého areálu za tři čtvrtě miliardy korun nastartovala možnost evropské dotace ve výši 400 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), kterou vlastníci objektů dohromady získali prostřednictvím ITI Hradecko-pardubické aglomerace.
Areál Automatických mlýnů se nachází v centru Pardubic na břehu Chrudimky. Spolu s Pernštýnským náměstím a zámkem tvoří tzv. zlatý trojúhelník Pardubic.
Mlýny jsou jednou z prvotin architekta Josefa Gočára. Ten je v roce 1909 navrhl pro podnikatele bratry Winternitzovy a pak se k nim několikrát vrátil při dostavbách. Kulturní památkou jsou od roku 1983, v roce 2014 byly zařazeny na seznam Národních kulturních památek České republiky.
V provozu byly Automatické mlýny nepřetržitě více než 100 let, mouka se v nich mlela až do roku 2013. Od roku 2016 se mlýnský brownfield pomalu mění na moderní kulturně-společenskou městskou čtvrť díky iniciativě Mariany a Lukáše Smetanových. Od roku 2019 je tato transformace řízena jejich Nadací Automatické mlýny.
Na proměně první etapy areálu a přilehlých veřejných prostranství se vedle manželů Smetanových podílelo statutární město Pardubice (GAMPA, Sféra) a Pardubický kraj (Gočárova galerie). Svou pobočku zde má také Turistické informační centrum Pardubice.
První etapa přestavby
V první etapě přestavby areálu v letech 2019–2023 se veřejnosti otevírají tři budovy, park před hlavní mlýnskou budovou a nové vnitřní náměstí. Celkem se tak v areálu otevírá 5 institucí.
Pod hlavičkou Nadace Automatické mlýny manželů Smetanových byly vybudovány veřejné prostory vstupního parku, vnitřního náměstí (piazzetty) a multifunkční objekt Sila, kde návštěvníci najdou i pobočku Turistického informačního centra Pardubice. Bývalá hlavní mlýnská budova je nově sídlem krajské sbírkotvorné Gočárovy galerie, která dříve nesla název Východočeská galerie v Pardubicích. V severní části areálu rekonstrukcí objektu bývalého skladu balené mouky vznikla moderní budova inovativního Vzdělávacího centra s názvem SFÉRA na pardubická městská residenční galerie současného umění GAMPA.
Gočárovo obilné silo
Poprvé v historii se veřejnosti otevřelo Gočárovo obilné silo. Zatímco v přízemí objektu je pobočka Turistického informačního Centra, v prvním patře můžete nahlédnout do původních sýpek, které budou do budoucna sloužit jako výstavní prostory. V horním patře vznikl multifunkční sál a nejvyšší patro Sila nabízí terasu s impozantními výhledy na Pardubice a okolí. Budova Sila spolu s přilehlým areálem spadá do vlastnictví Nadace Automatických mlýnů.
Zapojení města a kraje
Významnou roli v přestavbě Automatických mlýnů sehrálo město Pardubice. To v areálu vlastní objekt, který vznikl rekonstrukcí budovy bývalého skladu balené mouky. V jeho spodní části sídlí městská residenční galerie současného umění GAMPA a nad ní se nachází polytechnické Vzdělávací centrum SFÉRA, které nabízí netradiční formy vzdělání a propojuje vědu, moderní technologie a tradici regionálních řemesel.
Samotná přestavba bývalé hlavní mlýnské budovy na budoucí Gočárovu galerii začala v květnu 2020. Krajská galerie zde k 70. výročí svého vzniku zahájila novou etapu činnosti. Ta je nyní spojena se jménem architekta Josefa Gočára, a to i s podporou potomků jeho rodiny.
Druhá etapa přestavby
Druhá etapa přestavby Automatických mlýnů odstartuje začátkem roku 2024 a zahrnuje výstavbu bytových a komerčních objektů, které mají být dokončeny přibližně v roce 2026. Tato druhá fáze projektu si klade za cíl uzavřít areál z východní strany a vytvořit plnohodnotnou městskou čtvrť s občanskou vybaveností. Celková koncepce obnovy historického komplexu památek, respektive realizace její dominantní části v roce 2023, oživuje kulturní dědictví a přináší nový rozměr městu Pardubice.
Obnova Automatických mlýnů je mimořádnou ukázkou spolupráce soukromého, veřejného a neziskového sektoru. Automatické mlýny jsou nově kulturním a společenským středobodem východních Čech.
Získaná ocenění: Best of reality 2023, Cena Inženýrské komory 2022, Česká cena za architekturu – Cena Ministerstva průmyslu a obchodu ČR za příkladu revitalizaci brownfieldu 2023 - Gočárova galerie

  • Období realizace: 2020–2023
  • Iniciátor: Ing. arch. Lukáš Smetana, Ing. arch. Zdenek Balík
  • Investor: Nadace Automatické mlýny
  • Dotace: Integrovaný regionální operační program (IROP), prostřednictvím ITI Hradecko-pardubické aglomerace. 2014-2020
  • Další partneři: Pardubický kraj, Statutární město Pardubice
  • Projektant: Spolupráce několika architektonických studií; Ing. arch. Zdenek Balík – ZETTE atelier s.r.o.; ŠÉPKA ARCHITEKTI (Sféra, GAMPA a veřejná prostranství); TRANSAT ARCHITEKTI (Gočárova galerie); Prokš Přikryl architekti (Silo)
  • Realizátor: STAKO společnost s ručením omezeným; Společnost pro obnovu Automatických mlýnů v Pardubicích; Metrostav a.s.; Chládek a Tintěra, Pardubice a.s.; Pardubice CPD Gampa
  • Autor (autoři) fotografií: archiv Nadace Automatické mlýny
  • Webové stránky proměny/ obce www.automatickemlyny.eu
  • Facebook proměny/ obce Automatické mlýny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy