header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Železniční stanice na území dnešního statutárního města Havířova vznikla v Šumbarku v roce 1910 na železniční trase zajišťující dopravu uhlí mezi kamenouhelnými doly. Založení Havířova v roce 1955 vyvolalo potřebu nového městského nádraží. Nová havířovská nádražní budova v tzv. bruselském stylu byla postavena v letech 1964–1969 podle návrhu architekta Josefa Hrejsemnou. Podoba nádražní budovy byla vybrána v soutěži v roce 1959. Na návrhu se podílel také sochař Václav Uruba, který byl autorem plastiky v brutalistním stylu Směrník, která se nachází před vstupem do haly. Západní stěnu vstupní haly pokrývá barevná skleněná mozaika o ploše 65 m2 sklářského výtvarníka a malíře Vladimíra Kopeckého.
Opravy probíhaly od zázemí pro zaměstnance a cestující až po střechu. V rámci dohody s vedením města Havířova a Správou železnic byla koordinována rekonstrukce haly tak, že dnes slouží nejen cestujícím, ale také jako horolezecká stěna či squashové kurty.
Hlavním cílem bylo kvalitativní, technické a ekonomické zhodnocení významného dopravního uzlu města Havířova. Jedná se o vlastní nádraží a přednádražní prostor, kde zastavují městské i meziměstské autobusové linky a individuální osobní doprava. Nedílnou součástí záměru bylo kvalitativně a technicky vylepšené propojení mezi nádražím a městem pro pěší a cyklisty. Přínosem je zejména zlepšení kultury cestování pro veřejnost a občany města. Opravou budovy nádraží bylo podpořeno cestování vlakem pro místní obyvatele i turisty v této lokalitě.

  • Období realizace: květen 2019 – srpen 2022
  • Iniciátor: Správa železnic, státní organizace
  • Investor: Správa železnic, státní organizace
  • Projektant: KOHL Architekti s.r.o.
  • Realizátor: OHLA ŽS, a.s.
  • Fotografie: Správa železnic, státní organizace

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy