header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Kaple sv. Josefa vlastně už neměla existovat. Jednolodní kaple v malé obci Slavětín na okraji Jestřebích hor byla vystavěna v roce 1911. Po 2. světové válce byli její německy mluvící stavitelé a uživatelé odsunuti. Kaple byla využívána sporadicky a postupně chátrala. Stav 100 let po vzniku tehdy již odsvěcené kaple byl na první pohled beznadějný. Byla zcela pohlcena okolní náletovou zelení, střecha i krov zničené, strop po masivním zatékání v několika místech propadlý, interiér zdevastovaný.
A potom se přihodilo něco, co připomíná zázrak.

V roce 2018 se podařilo stavbu v dražbě koupit úspěšnému trutnovskému podnikateli a slavětínskému usedlíkovi Rudolfu Kasperovi a jeho ženě Renatě. Ti se na tým náchodského ATELIERU TSUNAMI obrátili s úžasným zadáním: zachránit a kultivovat kapli a její bezprostřední okolí, vytvořit místo pro setkávání a zároveň prostor pro umělecké instalace, komorní koncerty a další kulturní akce. Cílem architektů nebylo vrátit se zpět v čase a vytvořit repliku původního stavu, ale s úctou a v harmonii s původní stavbou navrhnout jedinečný soudobý výstavní a koncertní prostor v minimalistickém architektonickém pojetí.

Kaple má po rekonstrukci novou vzdušnou střešní konstrukci s ocelovými táhly a prkenným pobitím opatřeným bílou lazurou, nová okna a dveřní křídla, pískovcové parapety a soudobou betonovou podlahu s vloženým elektrickým vytápěním. Při zadní stěně lodi byl vytvořen úzký ocelodřevěný kůr s minimalistickým skleněným zábradlím. Ve schránce pod křížem na věži byla při stavbě nalezena zaletovaná nádoba z doby vzniku kaple. Uvnitř byl vzkaz starosty Slavětína pro budoucí generace. Kopie listiny s novým vzkazem manželů Kasperových do dalších staletí byl uložen v nerezové schránce do nepřístupného místa ve vrcholu krovu věže.
Interiér korunuje umělecká drátková instalace akademické sochařky Veroniky Psotkové vytvořená volně na motivy oltářního obrazu sv. Josefa s Ježíškem. Ta odkazuje na známé barokní kompozice soch a obrazů okolo oltářních obrazů, a přitom je svým pojetím zcela nová. Autorka hravě umisťuje postavy andělů na parapety oken a táhla krovů, a i přes značné množství ztvárněných postav zachovává v interiéru lehkost a vzdušnost.
Nově upravené okolí kaple nabízí usedlíkům i výletníkům odpočinutí s výhledem na uměleckou instalaci Prof. Michala Gabriela na motivy svatojosefské lilie.

  • Období realizace: duben 2019 – září 2020
  • Iniciátor: Renata a Rudolf Kasperovi
  • Investor: Renata a Rudolf Kasperovi
  • Projektant: ATELIER TSUNAMI s.r.o., Ing. Jan Řehák
  • Autor architektonického návrhu: ATELIER TSUNAMI s.r.o., Ing. arch. Michal Ježek, Ing. arch. Ivo Balcar, Ing. arch. Aleš Krtička, Ing. arch. Anna Čermáková
  • Realizátor: STAVEBNĚ DOPRAVNÍ TRUTNOV s.r.o.
  • Fotografie: Miloš Šálek

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy