header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

V roce 1882 zastupitelstvo města Dobříše projednalo a přijalo návrh místní školní rady vést jednání a zakoupit pozemek u č.p. 35. Dříve zde stával hospodářský dvůr pánů Wittichů ze Streitfeldu. V roce 1896 tento objekt město Dobříš odkoupilo. Místo něj zřídilo Komenského náměstí a postavilo nynější školní budovu. Ve čtvrtek 28. 9. 1899 byla nová škola slavnostně vysvěcena a předána do užívání…
Komenského náměstí je společenským srdcem Dobříše. Přestože jde o veřejný prostor v samém centru města, neodpovídal jeho původní stav významné poloze v rámci městské infrastruktury. Problematické bylo dopravní řešení, absence odpočinkových ploch, ale i dožilý stav povrchů, špatný stav zeleně a nedostatečné vybavení mobiliářem. Nová podoba vytváří z náměstí velkorysý prostor, používaný primárně jako pěší zóna a pobytové území pro obyvatele i návštěvníky města. Při renovaci byl důraz kladen na optimální způsob výsadby nových dřevin s cílem zajistit jejich dlouhodobou perspektivu. Zásadní podmínkou projektu bylo maximálně efektivní využití dešťové vody. Ta je nově zachycována a využívána jako přirozená zálivka pro novou výsadbu. V neposlední řadě došlo k posílení kulturně-společenské hodnoty náměstí prostřednictvím obnovy památníku obětem 1. světové války – sochy z 20. let 20. století. Ta byla původně na Komenského náměstí umístěná, ale po komunistickém puči byla demontována. Rekonstrukcí náměstí získala Dobříš po mnoha letech moderní, prostorově velkorysou plochu pro klidný pobyt a pohyb obyvatel i návštěvníků města.
Bezbariérová pěší zóna s novou výsadbou, doplněnou zelení, vodním prvkem a moderním mobiliářem vybízí obyvatele k setkávání, návštěvě lokálních obchodů, klidnému pobytu v centru města.
Možnost parkování na náměstí byla razantně potlačena ve prospěch pobytové složky, což nově umožňuje široké společenské využití náměstí. Město využívá plochu pro konání farmářských trhů, adventních setkání, městských slavností, vernisáží atd. Redukce dopravy vytvořila bezpečný prostor pro děti a žáky základních škol z Dobříše i okolních vesnic, kteří každý den využívají pěší zónu jako hlavní cestu do školských zařízení a na městská sportoviště.

  • Období realizace: květen 2020 – duben 2023
  • Iniciátor: Mgr. Tomáš Vokurka, místostarosta města
  • Investor: město Dobříš
  • Další partneři: Ing. Pavel Svoboda, starosta; Ing. Markéta Samcová, projektová manažerka
  • Autor architektonického návrhu: Ing. Arch. MgA. Pavel Nasadil; FAM ARCHITEKTI, s.r.o.
  • Realizátor: Metrostav a.s.
  • Webové stránky proměny/ obce https://www.mestodobris.cz/
    Facebook proměny/ obce: Město Dobříš 

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy