header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Park se stal novým vibrujícím místem, vytvářejícím svou poetiku klidu a akce, v kontrastu s okolním šumem a tepem města a dopravy. Projekt představuje komplexní přístup revitalizace intenzivně využívaného veřejného prostoru v historickém centru Brna pro 21. století. Park pracuje s prvky modrozelené infrastruktury, s požadavky na environmentální udržitelnost, biodiverzitu, spoluvytváří komunitu a je inkluzivní.

Výraznou dominantou je plocha uprostřed, která přináší do Brna nový veřejný prostor – urban arénu. Místo pro setkávání lidí v centru parku s fontánou tvořící vodní zrcadlo nebo mlžící mrak. Aréna je definována uprostřed parku masivní lavici, která podporuje klid místa a utváří náruč. Unikátní prostor je určený výhradně pro pěší a nabízí něco nového – sdílené pohodlí. Velkorysá lavice vybízí k svobodě, kdy je dovoleno ležet, sedět, válet se, hrát si a to pro všechny. Místo tím dostává obrovský náboj. S prvním sluncem se aréna zaplňuje. Plocha fontány se stává jevištěm. Vždy je na co se koukat a vždy se něco děje. Je to akce nebo ne-klid vodní hladiny. Každý procházející se zapojuje svým pohybem. Vodní zrcadlo umocňuje zdvojeným obrazem každou situaci. Velký vliv na dění uprostřed má režim fontány, který přitahuje a vybízí k interakci a hře. V letním období, kdy život ve veřejném prostoru graduje, je místo plné dětí. Příjemné osvěžení si občas dopřejí i dospělí. Odpočinek a akce, slunění a osvěžení místu vtiskly novou přezdívku "brněnské moře". Centrální plocha se svou dynamickou živostí i poetickým klidem je středobodem návrhu. Místo měnící svůj rytmus v rámci ročního období ale i během samotného dne.

Pro novou podobu parku bylo také velmi důležité objevit potenciál severní části a umístit zde kavárnu a dětské hřiště. Původně nevyužívané plochy se zcela proměnily v atraktivní místo s výhledem na nově objevenou vedutu města s Kostelem sv. Tomáše. Pavilón kavárny tvoří rozhraní mezi parkem a městem a posiluje městský charakter jinak dopravně vytížené ulice Koliště, která se postupně proměňuje v městský bulvár. Samotná kavárna s terasou zakončuje okružní stinnou promenádu pod vzrostlými stromy a vytváří kolem sebe různé prostory k pobytu a interakci. Poskytuje zázemí pro své hosty, ale také pro přilehlé dětské hřiště nebo pro svůj "speakers corner", kde se občas konají menší divadelní, hudební a jiné akce. Kavárna je tak důležitým generátorem společenských a sociálních aktivit a stává se těžištěm parku.

Částečně transparentní střechou kavárny prorůstá strom. Základy v jednom bodu vynáší osmi metrovou elipsu – Slunce, kterou protíná střecha kavárny. Polovina objektu se zrcadlí nad střešní rovinu. Elipsa z leštěné oceli se ve dne ztrácí, se západem slunce se zjevuje díky světelné instalaci a jemně zakončuje pohledovou osu z centra. Téma zrcadlení, počátku a jemné otázky spojené s naší společností vzbuzuje neonové slovo Budoucnost na rezavém objektu kavárny, fasáda je totiž z povětrnostně odolné oceli, která postupně rezaví.
Světlý mlat pod korunami stromů s mihotavými stíny vybízí k pobytu. Kolotoč a různě zvětšené židle a stoly jsou v hledáčku dětí. Autorské dětské prvky vychází z konceptu města jako kavárenské velmoci. Různě velké bílé prvky se jakoby rozutečou po parku. V kontrastu k živému okolí kavárny jsou travnaté a luční plochy, které naopak nabízí klid a stín na okružní promenádě. Výrazný lem na okraji vizuálně propojuje park s okolím. Jdete kolem a užíváte si každé roční období dle právě kvetoucích trvalek a cibulovin. Chráněný biotop je tvořen květinami, keři a stromy a dotváří oázu klidu a bezpečí. Prostupy do parku jsou navrhnuty dle vysledovaných tras. Byla použita metoda mapující původní vyšlapané pěšiny v čerstvém sněhu pomocí snímků dronu. Důležitou trasou je široký páteřní chodník, menší radiální propojení a okružní promenáda doplněna drobnými zatravněnými pěšinkami.

Koncept
Park je pulzující veřejné prostranství užíváno v různých rytmech, závislých na počasí i ročním období. Finální podoba návrhu podporuje nová setkávání lidí a spoluvytváří komunitu. Základní koncepční členění prostoru vychází z navazujících pěších tras a ze současné pozice stromů. Návrhem okružní cesty pod mohutnými korunami stromů aktivujeme oboustranně park v celé jeho hloubce a vytváříme rozdílné charaktery prostředí v rámci parku. Po obvodu parku doplňujeme a zintenzivňujeme parkový vegetační prstenec, který je v protiváze k prázdnu uprostřed. Okružní cestu doplňujeme o rychlou diagonální spojnici mezi centrem a severovýchodním koncem parku. Rámec cest dotvářejí radiální propojení. Jako těžiště parku navrhujeme centrální plochu – urban arénu, která je tvořena masivní dřevěnou lavicí a fontánou s vodním zrcadlem. Kavárna je hranicí a zároveň spojovacím prvkem.

  • Období realizace: leden 2022 – květen 2023
  • Iniciátor: Městská část Brno-střed
  • Investor: Statutární město Brno; Městská část Brno-střed
  • Generální projektant: Consequence forma s.r.o.
  • Generální dodavatel stavby: Skanska a.s
  • Fotografie: Boys Play Nice Photography
  • Webové stránky proměny/ obce: www.brno-stred.cz
  • Facebook proměny/ obce Městská část Brno-střed

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy