header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

o ní se datují k roku 1357. Město se řadí k nejvíce průmyslově se rozvíjejícím v regionu. Železniční stanice Nová Paka je umístěna nedaleko centra města a v těsném okolí
železniční stanice se nachází průmyslová i bytová zástavba. Železniční stanice leží na železniční trati č. 040 Chlumec nad Cidlinou – Trutnov. Výpravní budova byla dokončena v roce 1872 a od té doby prošla mnoha úpravami včetně zbudování přístavby s čekárnou pro cestující.
Záměrem opravy stavby bylo dát výpravní budově původní historický vzhled a redukovat objem budovy tak, aby všechny její části byly smysluplně využívány i s ohledem na nutné provozní výdaje. Po dohodě se zástupci města došlo k odbourání necitlivě provedené přístavby čekárny pro cestující a nefunkčních veřejných WC. Součástí provedené opravy bylo vybudování nové čekárny pro cestující včetně zajištění bezbariérového přístupu, výstavba zastřešení venkovního perónu podél celé délky historické budovy a oprava chodníků na nástupišti. Veřejností nejvíce sledovaným aspektem probíhající stavby se stala celková oprava vnější pískovcové fasády.
Opravená výpravní budova nádraží Nová Paka je nyní ozdobou města a ukázkou umění dnešních kameníků hrdě se hlásících k tradici svých předchůdců, kteří stavěli krásné budovy během výstavby železničních tratí v 19. století. O zdařilosti provedení celé opravy svědčí i to, že tato stavba byla vyhlášena nejlepší železniční stavbou roku 2022 v kategorii „Renovace historických staveb“.

  • Období realizace: 23. 9. 2021 – 23. 5. 2022
  • Iniciátor: Správa železnic, státní organizace
  • Investor: Správa železnic, státní organizace
  • Projektant: Ing. Michal Freivald
  • Autor architektonického návrhu: Ing. Michal Freivald
  • Realizátor: Chládek a Tintěra, Pardubice a.s.

Webová stránka proměny 
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2024
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy