header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Kolekce výstavy Má vlast cestami proměn se rozjely po regionech a naší první návštěvou byla vernisáž v klášteře v Želivi. 
Proměnu premonstrátského kláštera jsme tak mohli spatřit na vlastní oči a opravdu všem doporučujeme navštívit toto místo s obrovským duchovním potenciálem. Pokocháte se pohledem na opravené fasády, budete obdivovat Santiniho stavitelský um v kostele nebo se zastavíte občerstvit v klášterní restauraci a ochutnáte pivo z místního pivovaru. Za shlédnutí také stojí hrané prohlídky kláštera při kterých, národní kulturní památka ožije historickými postavami. Přenesete se do časů již zapomenutých a zažijete významné události kláštera Želiv na vlastní kůži. 

V návštěvnickém centru nás přivítala paní Ivanka Friedrichová spolu s panem opatem Jáchym Jaroslavem Šimkem O.Praem. Zbrojnoš stylově ohlásil zahájení výstavy a pan opat výstavu představil účastníkům vernisáže. Přivezli jsme sebou katalogy k výstavě, aby se mohli zúčastnění inspirovat k dalším návštěvám obnovených míst. Paní ředitelka Asociace souznění Drahomíra Kolmanová předala do opatrování pana opata kamenné srdce Vysočiny.

S realizaci výstavního panelu nám významně pomohla paní Ivanka Fridrichová a pan fotograf Jiří Nováček, který pečlivě vybral a dodal všechny snímky. Nebylo snadné udělat výběr z tak rozsáhlého komplexu. Po skončení vernisáže jsem měli možnost si prohlédnout s odborným výkladem klášter a také jedinečný Santiniho kostel.