header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Na přeměnu původního vesnického domku s malou zahradou vypsalo Národní muzeum v roce 2015 umělecko-architektonickou soutěž. Její vítězové Miroslav Cikán a Pavla Melková z MCA atelieru navrhli nadčasový projekt, který vnímá Palachovo sebeupálení jako klín, který rozdělil společnost a hluboce zasáhl osudy celé rodiny. Současně ale projekt otevírá Palachův odkaz široké veřejnosti a vytváří z něj věc veřejnou.
Hlavním úkolem bylo zachytit a interpretovat hrdinský Palachův skutek, jeho vliv na osudy společnosti a samotné rodiny, citlivě včlenit Památník do prostoru Všetat a v neposlední řadě si poradit s komplikovaným prostorem domu, kde Jan Palach strávil své dětství a mládí. Součástí Památníku Jana Palacha je také historická expozice, která přibližuje především životní příběh Jana Palacha a jeho protest, kterým chtěl 16. ledna 1969 vyburcovat veřejnost z rezignace, do níž upadala necelých pět měsíců po srpnové okupaci.
Památník se nachází v centru Všetat a skládá se z rodného domu Jana Palacha, proměněného ve výtvarný objekt, novostavby pavilonu historické expozice a kontemplační zahrady. Protože původní rodný dům byl přestavěn a nedochovaly se žádné autentické prvky z Janova života, forma památníku je abstraktní a symbolická. Smyslem je předat poselství Palachovy oběti, která měla zasáhnout co nejvíce lidí. Stejně tak je cílem památníku návštěvníka nejen informovat, ale dotknout se jeho vnímání, prožití, procítění a pochopení. Památník je symbolem situace, kdy do života země zasáhla hrana a s ní výzva. Projekt byl nominován na Českou cenu za architekturu pro rok 2020, získal cenu Grand Prix Architektů – Národní cenu za architekturu 2020 v kategorii Architektonický design a rekonstrukce a získal národní nominaci do soutěžní přehlídky o Cenu Evropské unie za současnou architekturu.

  • Období realizace: červen 2018 – říjen 2019
  • Iniciátor: František Laudát
  • Investor: Národní muzeum
  • Projektant: MCA atelier s.r.o.
  • Realizátor: Stavební firma Slivoň, s.r.o.
  • Autor fotografií: Ester Havlová; Miroslav Cikán

Webové stránky proměny Památník Jana Palacha

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy