header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Město Černovice udělalo první krok k rekonstrukci náměstí v roce 2002, kdy byl zadán a vypracován projekt. Z něj se podařilo dokončit jen malou část a poté byl pro nedostatek financí zastaven. Hlavní část náměstí proto zůstala v původní podobě. O deset let později rozhodlo zastupitelstvo o obnovení prací. Projekt prošel celkovým přepracováním, po námitkách bylo nutné znovu získat územní rozhodnutí a stavební povolení.
Kompletní obnova začala na jaře 2019. Náměstí se v mnohém vrátilo k původnímu účelu a je opět příjemným prostorem, kde lidé rádi tráví čas. Není jen rozšířenou křižovatkou a parkovištěm. Vrátilo se tak trochu o 100 let zpět. Například tím, že se podařilo obnovit původní Mariánský sloup a kašnu. Kašna zmizela kolem 1. světové války, Mariánský sloup v průběhu v 60. let 20. století. Protože se z původní kašny dochovalo jen několik málo nejasných fotografií, byla navržena nově Ing. Arch. Vojtěchem Ertlem.
Oprava náměstí proběhla od základů a všude byly, i přes vyšší cenu, použity tradiční a kvalitní materiály i výrobky. Mimo vozovek jsou všechny povrchy včetně obrub žulové. Z žuly je také nová kašna. Byla položena nová kanalizace, dešťovou vodu na náměstí zachytávají tři nádrže o celkovém objemu 30 m3, ta je pak využívána na zalévání stromů a zeleně. Stará budova, která bránila pohledu na kostel, byla stržena a nahrazena kamennou zděnou terasou. Podařilo se vyřešit problematickou křižovatku, kde docházelo k častým nehodám, na náměstí jsou zastávky pro autobusy a navýšil se počet parkovacích míst. Kromě kašny vznikl také prostor pro shromažďování nebo konání trhů. Zásadním přínosem je také bezbariérovost.

  • Období realizace proměny: březen 2019 – září 2020
  • Iniciátor proměny: město Černovice
  • Investor: město Černovice
  • Projektant: Ing. Arch. Petr Neřold, autor návrhu náměstí; Ing. Jan Dudík, hlavní projektant
  • Realizační firma: SATES ČECHY s.r.o.
  • Autor fotografií: Jan Brožek, Matěj Holub, archiv města Černovice

Webové stránky proměny obec Černovice
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy