header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

První písemné zmínky o hradu Beckov pochází z dob uherského krále Bély III. kolem roku 1100. Na přelomu 11. a 12. století v kraji značně vzrostla královská moc. Ve 14. století zabral hrad Matúš Čák Trenčiansky „Pán Váhu a Tatier“. Po jeho smrti se hrad stal královským majetkem.
V roce 2007 přišla společnost Orea Consulting s myšlenou obnovit hrad. Hlavním kritériem se stalo zachování torzální originality památky. Z toho vyplynula i hlavní metoda obnovy: konzervace s částečnou rekonstrukcí hlavních částí. Na realizaci proměny paláce se podíleli členové sdružení a v rámci projektu Ministerstva kultúry Slovenskej republiky „nezaměstnaní“ spoluobčané.
V letech 2019 a 2020 se zrealizovala rekonstrukce s cílem zpřístupnit západní křídlo severního paláce, který je hlavní dominantou hradu. Uskutečnila se obnova kamenné klenby a zastřešení klenby dřevěnou konstrukcí, na tu byla položena izolační fólie. Následovaly práce v interiéru budovy – cihlová podlaha a elektrická kabeláž. Severní palác představoval soukromou část hradu, ve které se nacházely luxusní obytné místnosti obývané majitelem hradu (z největších osobností to byl Stibor) a využívané také k přijímaní významných návštěv.

  • Období realizace proměny: leden 2019 – leden 2021
  • Iniciátor proměny: Hrad Beckov, záujmové združenie právnických osôb
  • Investor: Hrad Beckov, záujmové združenie právnických osob, obec Beckov
  • Další partneři realizace proměny: Krajský pamiatkový úrad v Trenčíne, arch. Bóna
  • Autor fotografií: Interné fotografie Združenia

Webová stránka proměny hrad Beckov
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy