header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Kapli se zvonicí zasvěcenou sv. Václavu postavili obyvatelé Lhoty u Lipníka nad Bečvou pravděpodobně mezi lety 1844 a 1846 uprostřed severní části obce. Od té doby byla součástí historie obce i životů místních lidí. Vývoj 20. století k ní nebyl, tak jako k ostatním církevním památkám, přívětivě nakloněn. Současný stav kaple vyžadoval rozsáhlou rekonstrukci. Obec proto z podnětu starostky nechala připravit projekt obnovy.
Délka oprav se z původně plánovaných 4 měsíců prodloužila na 1 rok. Na vině byl jak horší stav objektu, než se předpokládalo, tak i pandemie COVID-19. Nejvíce času zabrala stavební firmě sanace základů a také statické zajištění zdiva a stropu. Následovala kompletní výměna střechy, oken a dveří, podlahy a dlažby. Rekonstrukcí prošla také elektroinstalace, vnější i vnitřní omítky. Důležitým krokem bylo také venkovní odvodnění. Vše zakončily terénní úpravy okolí kaple.
Obnovená kaple opět slouží lidem. Vyzvánění zvonu každý den ohlašuje poledne. Zvoní také umíráček a praepuls. Místní obyvatelé kapličku využívají i jako místo pro rozjímání a uklidnění, když potřebují být jen sami se sebou a svými myšlenkami. Nově zde mohou probíhat svatební obřady.

  • Období realizace proměny: červen 2019 – červenec 2020
  • Iniciátor proměny: obec Lhota; Ing. Jany Skopalová, starostka
  • Investor: obec Lhota; Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
  • Projektant: Atelier AVV – Ing. arch. Vojtěch VAŠEK
  • Realizační firma: VLKOSTAV – Vladimír Košvanec
  • Autor fotografií: dr. Ivo Havlík – novinář a fotograf, Ing. Jana Skopalová – starostka

Webové stránky proměny obec Lhota u Lipníka

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy