header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Atraktivní prostory v Nuselské ulici v domě s číslem 94, kde se klientům po desetiletí nabízely úvěry, hypotéky a další bankovní služby, se změnily v místo, kam lidé přicházejí za čtením, poznáním i zábavou. Kompletní rekonstrukcí bývalé Občanské záložny v Michli vznikla moderní knihovna Jezerka, pobočka Městské knihovny v Praze. Architekt Tomáš Hořava navrhl moderní a pohodlný interiér, který vybízí ke hře i odpočinku. Původní účel místa připomíná historický sejf, který jako by vypadl z Panoptika Města pražského, a socha Spořivosti, která zdobí exteriér budovy.
Praze 4 chyběla velká a moderní knihovna po několik desítek let a Městská knihovna v Praze aktivně hledala místo, které by bylo v majetku městské části Praha 4, dobře dopravně dostupné, bezbariérové a s dostatečnou plochou. Prostory po ukončeném provozu banky všechna tato kritéria splňovaly. Pak už vše šlo poměrně rychle. Rada městské části souhlasila se změnou účelu užívání nebytového prostoru z banky na veřejnou knihovnu v roce 2017, prostor byl stavební firmě předán na podzim 2018, stavba začala v lednu 2019 a první návštěvníky knihovna přivítala v březnu 2020.
Prostor knihovny je dvoupatrový. Prostorově nejvýraznějším prvkem v přízemí je Agora, centrální místo pro setkání, autorská čtení, přednášky i menší koncerty. Nerušené místo ke čtení nabízí tradičně pojatá Studovna a rukodělný nápad lze k realizaci dovést v Atelieru. První patro je věnováno dětem a jejich rodičům, a také mládeži, které je vyhrazena celá jedna část knihovny. První patro proto láká ke hře v různých podobách – deskové hry, hry na stěnách, virtuální realita – ale i k odpočinku v houpací síti nebo pohodlné sedačce. A abychom nezapomněli na to nejdůležitější, knihy, těch je tu asi 10 000 svazků.

  • Období realizace proměny: leden 2019 – únor 2020
  • Iniciátor proměny: Městská knihovna v Praze; Městská část Praha 4
  • Investor: Městská knihovna v Praze; HLAVNÍ MĚSTO PRAHA; Městská část Praha 4
  • Projektant: Ing. arch. Tomáš Hořava
  • Realizační firma: EMV s.r.o – zhotovitel stavby; R E S A, spol. s r.o. – zhotovitel interiéru
  • Autor fotografií: Jiří Podrazil

Webové stránky proměny Městská knihovna v Praze
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy