header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Roku 1868 založil v Lutíně, malé obci nedaleko Olomouce, Ludvík Sigmund pumpařskou firmu SIGMA. Od zakladatele převzali v roce 1894 rychle se rozvíjející firmu jeho synové Jan a František. Za 2. světové války byl podnik, po popravě ředitele Ing. Jana Sigmunda gestapem, zkonfiskován a přeměněn na výrobnu zbrojních součástí. V roce 1945 byla firma znárodněna. Dokud byla firma v rukou rodiny Sigmundových, starali se bratři nejen o prosperitu firmy, ale také o spokojenost svých zaměstnanců. V roce 1930 nechali postavit v Lutíně dům č. p. 111, kde byli ubytováni svobodní úředníci zaměstnaní v SIGMĚ.
Ještě v nedávné době budova sloužila jako obecní ubytovna, od roku 2018 byla ubytovna zrušena a budova chátrala bez využití. K proměně vedla Obec Lutín nutnost přestěhovat obyvatele chátrajícího domu pro seniory, který stojí nedaleko. V roce 2015 zastupitelstvo obce rozhodovalo, zda postaví novou budovu, nebo přestaví bývalou ubytovnu č.p. 111. Na základě studie rozhodlo vedení obce, že dojde k přestavbě stávající a chátrající ubytovny na moderní Komunitní dům pro seniory.
Díky dotaci a značným investicím obce vznikla budova s 22 byty o velikosti 1+kk s vlastním sociálním zařízením a kuchyňskou linkou se všemi vestavěnými spotřebiči. V budově je také společenská místnost a v 1. podzemním podlaží společné prostory se sušárnou a úložnými prostory. Z původní ubytovny zůstaly jen obvodové zdi. V budově byl postaven nový výtah a vstupní rampa, díky čemuž je dům kompletně bezbariérový. Byty slouží pro ubytování seniorů starších 60 let.

  • Období realizace proměny: září 2019 – září 2020
  • Iniciátor proměny: obec Lutín
  • Investor:obec Lutín; Ministerstvo pro místní rozvoj – Program podpora bydlení pro rok 2019
  • Projektant: Ing. Sedlák Jiří, SPZ DESIGN, s.r.o.
  • Realizační firma: PSS Přerovská stavební a.s.; SULKO s.r.o.
  • Autor fotografií: Jakub Chrást

Webové stránky proměny město Lutín
Facebook proměny

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy