header-floriade header-podvecery header-nadrazi header-cestami proměn  |  FB YouTube stažený soubor en

Vrchlického sady jsou součástí historického zeleného prstence, který vznikl místo původních hradeb zbouraných po vzoru Vídně. Přestože byl park součástí klatovské „ringstrasse“, jednalo se před proměnou o spící místo. Na začátku spolupráce byla společná ambice města a architekta navázat na původní kulturní tradici Klatov, a zároveň vyhovět současným požadavkům na veřejný městský prostor.
Díky renovaci se podařilo obnovit promenádu u okrouhlice. Jedná se o významnou osu, která prochází napříč parkem a pokračuje přes ulici do sousedních sadů. Vrchlického a Hostašovy sady jsou přes ulici propojeny širokým přechodem pro chodce na ose promenády. Dláždění z barevné mozaiky je výrazně rozšířeno s ohledem na nutnost doplnění chybějících cest. Pravidelný zahradní parter původně zarůstal mohutnými porosty pámelníku. Zrenovované geometrické kompozici dominuje pomník Jana Krejčího. Tradiční bohatá květinová výzdoba je převedena do jediného pásu při okraji, který je věnován fenoménu klatovských karafiátů. Zahradní parter je od ruchu promenády oddělen nízkou terasou se světelnými schody a stříhanými keři. Terasa z čedičové dlažby může sloužit jako pódium.
Realizovaná koncepce obnovila historický zahradní parter, síť cest ve tvaru oválu a mobiliář tak, aby dominoval pomník Dr. Krejčího. Dále je zrenovována historická promenáda napříč sady kolem okrouhlice, kde byla obnovena dvouřadá alej. Stavba dále zahrnovala revitalizaci zpevněných ploch, vegetace a osvětlení. Vznikl také nový automatický závlahový systém, prameník pitné vody, trojúhelníkové odpočívadlo a přibyl nový mobiliář. Renovací se park stal vyhledávaným místem pro relaxaci..

  • Realizace proměny: srpen 2017 – květen 2018
  • Iniciátor proměny: město Klatovy
  • Investor: město Klatovy, Operační program Životní prostředí
  • Projektant: Jakub Chvojka
  • Realizační firma: Gardenline s.r.o.
  • Autor (autoři) fotografií: Richard Guryča

Webová stránka proměny město Klatovy
Facebook proměny 

Na mapě zobrazeno 0 proměn
Proměny 2023
Proměny 2022
Proměny 2021
Proměny 2020
Proměny 2019
Proměny 2018
Proměny 2017
Proměny 2016
Proměny 2015

Plánování trasy